خواص شیرین بیان و طرز استفاده آن :
خواص شیرین بیان :
از زمان های قدیم جوشانده شیرین بیان برای درمان سرماخوردگی، بیماری های گوارشی و غیره مصرف و از خمیر آن برای التیام کوفتگی و ضرب دیدگی استفاده شده است.
دیگر موارد مصرف آن به شرح زیر است:
تقویت کننده سیستم گوارش و اختلالات معده ، تسکین سرفه ، التیام بخش دستگاه تنفسی ، درمان سوء هاضمه ، ضد التهاب ، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن ، تسکین گلو درد ، محافظت از کبد ، ضد ویروس باکتری و قارچ ، کاهش وزن ، مناسب برای سندرم روده تحریک پذیر ، اگزما ، ملین و غیره
شیرین بیان گیاه بومی مناطق مدیترانه است و در ایران در اکثر نقاط کشور می روید . شیرین بیان گیاهی است چند ساله و دارای ساقه ای بطول یک متر که در نواحی معتدل تا ارتفاع دو متر می رسد .
برگهای شیرین بیان مرکب از تعدادی برگچه های سبزرنگ می باشد . گلهای آن برنگ بنفش ، سفید . زرد است میوه آن مانند نیام و محتوی ۵ تا ۶ دانه می باشد .
ریشه شیرین بیان بطور خیلی عمیق در زمین فرو می رود . پوست ریشه قهوه ای سیر و سیاه است . مغز ریشه زرد رنگ بوده و طعم آن بسته بانواع مختلف تغییر می کند . مثلا شیرین بیان اسپانیا طعم ملایم درد در حالیکه شیرین بیان یونان دارای طعم تلخ است .
ترکیبات شیمیایی:
ریشه شیرین بیان دارای گلوکز ،ساکاروز ، آسپاراژین ، مواد آلبومیدی ، رزین و کمی اسانس میباشد . ماده اصلی که باعث شیرینی این گیاه است گلیسیرین خوانده می شود . در شیرین بیان ماده ای بنام لکوریتی جننی چالکون وجود دارد که خاصیت دفع اسپاسم عضلات را دراست .
خواص داروئی:
شیرین بیان از منظر طب قدیم ایران معتدل است .
شیرین بیان را بصورت قطعات کوچک به قطر ۰/۵ سانتیمتر و طول ۱/۵ سانتیمتر بفروش می رسانند .
۱) مهمترین خاصیت شیرین بیان در درمان زخم معده ، زخم عثنی عشر و در کل سیستم گوارش است
۲) برای تقویت عمومی بدن مفید است.
۳) خوردن آن از پیری جلوگیری می کند.
۴) برای نرم کردن سینه موثر است.
۵) در درمان زخم ها و تاول های پوست موثر است .
۶) ملین است .
۷) مدر و عرق آور است
۸) در درمان زخم و التهاب دهان موثر است .
۹) سرفه را برطرف می کند.
۱۰) ورم معده را برطرف می کند.
۱۱) تنگی نفس را تسکین می دهد.
۱۲) برای درمان سوء هاضمه مفید است.
۱۳) برای از بین بردن نفخ شکم مفید است.
۱۴) سردرد را تسکین میدهد.
طرز استفاده:
دم کرده شیرین بیان : مقدر ۵۰گرم ریشه بدون پوست شیرین بیان را آسیاب کرده و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد .
جوشانده شیرین بیان : ۲۰ گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کرده و در ۱۰۰ گرم آب ریخته و آنقدر بجوشانید که دو سوم آن باقی بماند .
شربت شیرین بیان : ریشه شیرین بیان بدونپ وست را آسیاب کرده و با آب مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا غلیظ شود
تکه های شیرین بیان : مانند آب نبات می توانید در دهان گذاشته و بمکید .
مضرات :
افرادی که دچار فشار خون ، دیابت ، بیماری های کبدی و کلیوی هستند برای استفاده از شیرین بیان باید با پزشک طب سنتی خود مشورت نمایند.
استفاده زیاد از شیرین بیان برای طحال مضر است و اگر می خواهید از شیرین بیان برای برطرف کردن بیماری و برای مدت طولانی استفاده کنید بهتر است آنرا با کتیرا بخورید .