شیرین بیان چیست
گیاهی خودرو است که به آن مهک نیز گفته میشود که در نقاط مختلف ایران به وفور یافت میشود و از ریشه آن از دیرباز در طب سنتی استفاده میشده است.
خواص شیرین بیان
از زمان های قدیم جوشانده شیرین بیان برای درمان سرماخوردگی، بیماری های گوارشی و غیره مصرف و از خمیر آن برای التیام کوفتگی و ضرب دیدگی استفاده شده است.
دیگر موارد مصرف آن به شرح زیر میباشد:
تقویت کننده سیستم گوارش و اختلالات معده، تسکین سرفه، التیام بخش دستگاه تنفسی، درمان سوء هاضمه، ضد التهاب، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن، تسکین گلودرد، محافظت از کبد، ضد ویروس باکتری و قارچ، کاهش وزن، مناسب برای سندرم روده تحریک پذیر، اگزما، ملین و غیره
موارد مصرف فرآورده ها
فرآورده های شیرین بیان در طب سنتی، داروسازی، صنایع شیرینی سازی، نوشیدنی ها، لوازم آرایشی، ادویه جات، دخانیات، شیرین کننده های طبیعی و غیره استفاده میشود
موارد احتیاط مصرف شیرین بیان
مصرف زیاد شیرین بیان باید طبق نسخه پزشک باشد
افراد مبتلا به بیماری های قلبی، فشار خون و ناراحتیهای کلیه و کبد از خوردن خودسرانه این گیاه بپرهیزند و جهت مصرف باید با پزشک خود مشورت نمایند.
مصرف این گیاه و فرآوردههای آن برای زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند ، باید طبق تجویز پزشک باشد،
مصرف زیاد این ماده سبب افزایش وزن نیز میگردد.
از مهمترین عوارض شیرین بیان در صورت مصرف بیش از اندازه و متناوب ، بروز سکته قلبی، درد عضلات و کرختی دست و پا خواهد بود، بنابراین لزوم رعایت اعتدال و احتیاط در مصرف این گیاه پرخاصیت لازم و ضروی است.
تهیه شیرین بیان سالم ، خالص و طبیعی را نیز باید مدنظر قرار داد چرا که سودجویان از غفلت بعضی از خریداران سودجسته و کیفیت بسیار نامرغوب و غیربهداشتی را به فروش میرسانند.
خواص شیرین بیان و فواید دارویی ریشه شیرین بیان
مهمترین خواص «شیرین بیان» که جدیداً کشف شده است و در آمریکا، اروپا و آلمان استفاده میشود، درمانکننده زخم معده و سرطان معده است.
جزییات بیشتر : درمان زخم معده با شیرین بیان +نحوه مصرف
گیاه شیرینبیان Glycyrrhiza glabra یا شیرینبیان گیاه بومی مناطق مدیترانه است و همچنین یکی از مهمترین گیاهان دارویی بومی ایران است که بهمیزان قابل توجهی سالیانه از آن صادر میشود. گفته میشود شیرینبیان دارای طبیعت گرم و خشک است و ساقهای بهطول ۱ متر و برگهای مرکب از تعدادی برگچه کدر و سبزرنگ و گلهایی بهرنگ سفید و بنفش و زرد دارد. ماده اصلی این گیاه اسید گلیسیریزیک با شیرینی ۳۰ تا ۵۰ برابر ساکارز است که در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوان دارد.
شیرین بیان انواع مختلف دارد: گونه اسپانیایی “G. typical” که میوه آن صاف و بدون کرک است و ریزومهای قهوه ای به قطر ۶ تا ۱۸ میلیمتر دارد. گونه روسی “G. glandulifera” که برگهای آن چسبناک است و ریشه های متعدد به ضخامت ۵ سامتیمتر دارد. پوست ریشه آن فلس دار و قهوه ای رنگ است و شیرینی ملایم دارد. گونه ترکی “G. pallida” که ضخامت ریشه آن حدود ۸ سانتیمتر است.
گونه ایرانی “G. violacca” که ریشه های آن نیز نسبتاً ضخیم است.
شیرین بیان از جمله گیاهان دارویی خودرو است و کمتر مورد کشت قرار می گیرد. برگ های آن مرکب است و از ۴ تا ۷ زوج برگ به اضافه یک برگچه انتهایی تشکیل یافته است که به سبب ترشح شیره، چسبنده اند. گل های این گیاه به رنگ های ارغوانی، زرد یا بنفش یا آبی مایل به سفید هستند و میوه اش شامل ۵ تا ۶ دانه مایل به قهوه ای است. ریشه و ساقه زیرزمینی آن مصرف دارویی دارد. قسمت مورد استفاده شیرین بیان، ساقه های زیرزمینی و ریشه های گیاه است که دارای ترکیبات مختلفی است. مهم ترین ماده ای که موجب شیرینی شیرین بیان می شود، ترکیب موجود در ریشه های گیاه به نام اسید گلیسریزیک است که ۵۰ برابر شکر شیرینی دارد. اسید گلیسریزیک با افزایش سن گیاه افزایش می یابد.
کاربردهای درمانی
قسمت مورد استفاده : ریشه
ورم معده، زخم معده و بیماریهای التهابی روده: اثرات درمانی شیرین بیان در تمام قسمتهای دستگاه گوارش دیده می شود لذا می توان از آن در تمام موارد التهاب یا زخم دیواره روده یا معده استفاده کرد. استفاده از چای شیرین بیان در شبها می تواند به کاهش ریفلاکس معدی کمک کند.
آرتریت التهابی: قدرت ضد التهابی شیرین بیان می تواند در از بین بردن حالتهایی نظیر خشکی، داغی و درد عضلات و مفاصل مؤثر باشد. شیرین بیان با روشی که زیاد با عملکرد سایر استروئیدها متفاوت نیست، به تعدیل التهاب مزمن و شرایطی مانند آرتریت روماتوئید و پلی میالژیا کمک می کند.
زخم های دهانی، گلودرد، برونشیت و سرفه: چای شیرین بیان به تنهایی یا در ترکیب با سایر گیاهان می تواند یک داروی غرغره یا دهانشویه مؤثر با طعم مناسب زخم های زبان، دهان، گلو و حنجره باشد. نوشیدن این چای نیز می تواند به درمان التهابات و تحریک راههای تنفسی مثل عفونت برونش ها کمک کرده و برای درمان سرفه و از بین بردن خلط سینه مؤثر باشد. اینچنین به نظر می رسد که این گیاه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها نیز مؤثر باشد.
عفونت های ویروسی: اگرچه شیرین بیان به این منظور شناخته نمی شود، اما در ترکیب با سایر گیاهان می تواند منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت های ویروسی و سایر عفونت ها شود. از جمله دیگر بیماریهایی که شیرین بیان برای آنها توصیه شده است می توان به سندروم خستگی مزمن،سندرم روده تحریک پذیر، مونو نوکلئوز، بیماری لایم، زونا و التهاب لوزه ها اشاره کرد.
تقویت کننده غدره آدرنال: شیرین بیان می تواند در شرایطی که غدد آدرنال به استرس های طولانی مدت مبتلا شده اند کارساز باشد. این گیاه یک مقوی مؤثر برای غدد آدرنال بوده و به بهبودی بیماری و خستگی مزمن کمک می کند. شیرین بیان یک داروی استروژنی است که می تواند به خصوص در درمان خستگی های مزمن دوران یائسگی به کار رود.
سایر کاربردها: تحقیقات در چین نشان داده است که شیرین بیان می تواند در سندروم تخمدان پلی کیستیک و بهبود نظم قاعدگی و باروری مؤثر باشد. این گیاه همچنین از کبد و بافتهای غشایی در معده و مسیرهای تنفسی حفاظت می کند. شیرین بیان داروی خوبی برای باز یافتن سلامتی و بهبود بعد از بیماری است.
مضرات مصرف زیاد شیرین بیان
– مصرف بی رویه شیرین بیان یا سایر فرآورده های آن به سبب تحریک غدد فوق کلیوی و ترشح بیش از اندازه هورمون آلدوسترون مضر است. این حالت سبب عوارضی چون اختلال در فعالیت های متابولیسمی و بالا رفتن فشار خون می گردد.
نحوه ی مصرف :
مصرف شیرین بیان برای هر فرد نسبت به شرایط جسمی متفاوت است.
افرادی که دارای فشارخون، دیابت، بیماریهای کبدی و کلیوی هستند حتما باید با پزشک خود برای میزان مصرف فرآورده های شیرین بیان مشورت نمایند.
۱ تا ۴ گرم از پودر ریشه ها را بصورت دمکرده و یا جوشانده به تعداد سه مرتبه در طول روز استفاده می کنیم.
عصاره شیرین بیان
با جوشاندن ریشه گیاه شیرین بیان و تبخیر بخش عمده آب آن، ماده ای سیاه رنگ (مایل به قهوه ای) به دست می آید که همان عصاره است. این ماده به دو صورت جامد و خمیر (شیره یا مایع) عرضه می گردد. عصاره شیرین بیان در پزشکی، داروسازی، صنایع غذایی و بهداشتی مصارف متعددی دارد. کاربرد اصلی این ماده، (در کشورهای غربی) شیرین کردن فرآورده های غذایی است، چون ۵۰ برابر قند (ساکاروز) شیرینی دارد و علاوه بر این، خواص دارویی هم دارد.
..:::برگه خرید پودر شیرین بیان:::..
برای خرید و انتخاب بسته مورد نظر کلیک فرمایید.
..:::برگه خرید عصاره شیرین بیان:::..
برای خرید و انتخاب بسته مورد نظر کلیک فرمایید.
..:::برگه خرید مایع (خمیر) شیرین بیان:::..
برای خرید و انتخاب بسته مورد نظر کلیک فرمایید.
..:::برگه خرید ریشه خرد شده شیرین بیان:::..
برای خرید و انتخاب بسته مورد نظر کلیک فرمایید.